Menu Luk

Kan jeg bruge åbne svarfelter?

Kan jeg lave et spørgeskema bestående af åbne tekstfelter, spørger en læser.

Hej Spørgeskemaer der virker

Jeg vil gerne vide noget mere om mine kunder. Jeg synes, at spørgeskemaer er en effektiv måde at få mange af mine kunder i tale.

Jeg vil vide mere om mine kunders udfordringer og vil gerne høre eksempler på dem. Derfor vil jeg gerne stille åbne spørgsmål, som kunderne besvarer i tekstfelter. Jeg håber, det giver mig uddybede svar og mange forskellige svar. 

Hvad er jeres erfaringer med åbne tekstfelter?

Hilsen

Sanne

Svar

Hej Sanne 

Tak for dit spørgsmål. 

Det du spørger til, bliver nogle gange omtalt som kvalitative tekstfelter i kvantitative spørgeskemaer eller kvalitative spørgeskemaer.

Åbne tekstfelter i spørgeskemaer er gode til at give nuancerede svar.

Vi vil ikke anbefale, at du laver et spørgeskema kun bestående af spørgsmål med åbne tekstfelter. De åbne tekstfelter kræver mere tid og flere mentale kræfter af svarpersonerne, og det er de færreste, der har lyst til at bruge hele dagen på at svare på spørgeskemaer. 

Der er også stor risiko for, at dine kunder skriver et langt svar i dit åbne tekstfelt, som du enten ikke forstår eller som ikke svarer på det, du spørger om. I begge tilfælde kan du i et spørgeskema ikke spørge ind til svarene, og du risikerer, at du går glip af vigtig viden. 

Som vi ser det, har du to muligheder:

  1. Brug en anden metode end spørgeskemaet, for eksempel fokusgruppeinterviewet eller det individuelle interview. Som vi hører det, vil du gerne opnå dybdegående viden, og det opnås bedst med en kvalitativ metode. Når du har lavet dine interviews, kan du eventuelt lave et spørgeskema. Her kan du undersøge udbredelsen af dine kunders udfordringer. Du kan omsætte hovedkonklusionerne fra din kvalitative undersøgelse til spørgeskemaspørgsmål.
  1. Overvej om det er nødvendigt, at alle dine spørgsmål i spørgeskemaet skal være åbne spørgsmål med åbne tekstfelter. Kan du omsætte nogle af spørgsmålene til lukkede spørgsmål?  Skab variation i spørgsmålstyperne, start med nogle mindre tunge spørgsmål, hvor modtageren skal svare ja/nej eller simple spørgsmål med få afkrydsningsfelter. De lettere spørgsmål gør modtageren af spørgeskemaet klar til de mere krævende spørgsmål med åbne svarfelter. 

Held og lykke med din undersøgelse.

Charlotte og Ida

Du kan også skrive til brevkassen, hvis du har et spørgsmål om spørgeskemadesign, du gerne vil have svar på.