Menu Luk

Pc, tablet eller mobil – hvad betyder respondentens device for svarkvaliteten?

Hvad betyder respondentens device for kvaliteten af de svar, jeg får på mit spørgeskema?

Hej brevkasse

Jeg skal i gang med at lave et spørgeskema og har valgt en platform, som fungerer lige godt, uanset om respondenten besvarer spørgeskemaet fra sin pc, mobil og tablet. Det er jo smart. 

Men jeg spekulerer på, om respondentens device mon har nogen betydning for kvaliteten af de svar, jeg får. 

Kan det fx tænkes, at folk bruger kortere tid til at svare, hvis de er på mobilen? 

Ved I noget om det?

Med venlig hilsen

Mikkel

Svar

Hej Mikkel

Tak for dit spørgsmål.

Vi kan godt forstå, at du tænker, at respondenterne måske bruger kortere tid på at besvare et spørgeskema på mobilen, fordi mobilen tit bruges i pauser, under transport osv., hvor der ikke er så god mulighed for fordybelse. 

Men sådan forholder det sig faktisk ikke. Danske forskere har undersøgt, hvad de forskellige devices betyder for datakvaliteten. De konkluderer, at besvarelses-devicet ikke har  nogen afgørende  indflydelse  på  datakvaliteten. 

Mobilbrugere bruger en anelse mindre tid på deres besvarelser, og de falder lidt oftere fra tidligt i deres besvarelser. Men forskerne mener, at det kan skyldes, at survey-layoutet ikke har været optimeret til en mobiltelefons brugergrænseflade. Og de påpeger, at pc-brugere til gengæld oftere falder fra senere i besvarelsen.

Alt i alt konkluderer forskerne, at det er en god idé at udforme sit spørgeskema, så det kan besvares på mange devices. 

Særligt hvis du har en bred målgruppe, vil det være en fordel. Forskerne kan se, at der er forskel på, hvilke devices de forskellige aldersgrupper foretrækker. 

Det kan du læse mere om i artiklen Device-effekter i web-surveys.

I nogle tilfælde kan det give mening at udsende spørgeskemaer i papirformat. Det skriver vi om i Fra online til offline – kan vi genbruge vores spørgeskema?

Held og lykke med dit spørgeskema.

Med venlig hilsen

Ida og Charlotte

P.S. Andre, som læser med her, kan måske også have glæde af at læse vores indlæg om valg af platform til at udsende spørgeskemaet.

Du kan også skrive til brevkassen, hvis du har et spørgsmål om spørgeskemadesign, du gerne vil have svar på.