Kære brevkasse
Jeg arbejder i en stor idrætsforening med medlemmer i alle aldre.
Jeg har lige testet et spørgeskema, jeg planlægger at udsende snart. I et af spørgsmålene beder jeg respondenterne angive deres køn: mand eller kvinde. En af mine testpersoner påpegede, at det er gammeldags kun at give respondenterne mulighed for at vælge mellem to køn.
Har hun ret i det? Hvis ja, hvad skal en tredje mulighed så være – og er tre muligheder overhovedet nok?
Håber, I kan hjælpe mig ud af denne vildrede.
Med venlig hilsen
Henrik
Svar
Kære Henrik
Tak for et godt og relevant spørgsmål.
Din testperson har ret i, at det bliver mere og mere udbredt at lade respondenterne vælge mellem flere end to køn, når de beskriver sig selv. Det sker for at tilbyde en passende svarmulighed til personer, der ikke identificerer sig entydigt med et bestemt køn.
Hvis du har læst vores bog, ved du, at vi lægger stor vægt på, at alle respondenter tilbydes passende svarmuligheder i spørgeskemaer. På den måde får de mulighed for at svare så præcist som muligt, og de føler sig inkluderet i spørgeskemaet. Derfor ser vi det som udgangspunkt som en fordel at udvide kønsspektret i spørgeskemaets demografi-spørgsmål.
At muligheden for at vælge mellem mere end to køn bliver mere udbredt, betyder, at respondenterne med tiden opbygger en forventning om at møde den. Et spørgeskema udsendt på Københavns Universitet skabte fx debat, fordi det kun opererede med to køn. Respondenternes forventninger er endnu en grund til at udvide svarmulighederne.
Respondenterne deler måske ikke dine normer
Nogle segmenter af respondenter (muligvis de yngre og urbane) hilser de øgede svarmuligheder om køn velkommen, mens de samme muligheder måske virker kunstige og afstandsskabende på andre segmenter. At dømme ud fra dit spørgsmål tilhører du sandsynligvis den sidste gruppe.
Vi vil råde dig til at være forsigtig med at antage, at respondenterne deler dine normer – især når dit spørgeskema henvender sig til så bred en gruppe, som du beskriver.
Sådan kan du formulere dig om det tredje køn
Og hvilke svarmuligheder er det så præcist, du skal give ud over de vante, spørger du. Her er nogle bud:
- andet
- ønsker ikke at oplyse
- transperson.
På billederne herunder ser du, hvordan Instagram og et større dansk analysebureau beder sine brugere angive deres køn. Det kan måske også inspirere dig.
Du kan også overveje at lade respondenterne selv sætte ord på deres køn i et åbent svarfelt.
Hvis du vil læse mere om emnet, anbefaler vi et indlæg hos SurveyMonkey.
Med venlig hilsen
Ida og Charlotte
Du kan også skrive til brevkassen, hvis du har et spørgsmål om spørgeskemadesign, du gerne vil have svar på.
Pingback:Få mange svar på din spørgeskemaundersøgelse: Giv passende svarmuligheder - Signifikant
Pingback:Hvordan får jeg mere repræsentative svar på mit spørgeskema? - Spørgeskemaer der virker