Menu Luk

Hvordan bruger jeg filterspørgsmål i mit spørgeskema?

Når du bruger filterspørgsmål undervejs i spørgeskemaet, undgår du, at dine respondenter skal svare på irrelevante spørgsmål.

Hej brevkasse

Jeg oplever tit at få for lange spørgeskemaer med alt for mange irrelevante spørgsmål.

Nu, hvor jeg selv skal til at lave en spørgeskemaundersøgelse, har jeg derfor tænkt mig at filtrere mine respondenter undervejs i spørgeskemaet,  så de alt efter deres svar får stillet nogle spørgsmål og ikke andre. 

Hvordan gør jeg det, og hvad skal jeg evt. være opmærksom på?

Med venlig hilsen

Maja

Svar

Hej Maja

Tak for dit spørgsmål.

Ja, det er en god idé at bruger filterspørgsmål undervejs i spørgeskemaet. Det giver, som du er inde på, større sandsynlighed for, at de spørgsmål, de får, er relevante.

Laver du et papirspørgeskema, skal du sørge for, at det er tydeligt for respondenterne, hvilket spørgsmål de skal gå til alt efter deres svar – ikke mindst, hvis deres svar betyder, at de skal springe nogle spørgsmål over.

Hvis du laver et digitalt spørgeskema, vil du inde i det system, du vælger, få mulighed for at koble bestemte svar med bestemte (nye) spørgsmål. 

Læs også: Hvilken platform skal vi vælge til at udsende vores spørgeskemaer?

Det er ret nemt at sætte op digitalt.

Til gengæld kan det hurtigt blive komplekst for dig som spørgeskemadesigner at overskue, og det er virkeligheden den største faldgrube ved at arbejde med filterspørgsmål:

Hvis du mister overblikket over, hvordan de forskellige spørgsmål og svar er forbundne, kan du komme til at lave rod i forbindelserne og dermed opnå det stik modsatte af din intention, fordi respondenterne så får irrelevante spørgsmål.

Derfor er det er vigtigt, at du hele tiden bevarer overblikket over dit spørgeskema og sammenhængen mellem alle spørgsmål og svar. 

Et godt råd er at visualisere denne sammenhæng ved hjælp af et flowchart. Der findes flere hjemmesider, hvor du let kan skabe dit eget flowchart – og du kan også komme med langt med en blyant og et stykke papir.

Held og lykke med dit spørgeskema og dine filterspørgsmål.

Med venlig hilsen

Ida og Charlotte

Du kan også skrive til brevkassen, hvis du har et spørgsmål om spørgeskemadesign, du gerne vil have svar på.

1 Comment

  1. Pingback:Skal jeg lade AI lave mit spørgeskema? - Spørgeskemaer der virker

Der er lukket for kommentarer.