Kære brevkasse
På min arbejdsplads har vi tidligere lavet online spørgeskemaer. Vi har dog problemer med, at den ældre del af målgruppen ikke svarer på spørgeskemaet. Vi tror, at de har problemer med at svare, fordi spørgeskemaet skal tilgås digitalt.
Vi overvejer derfor at lave spørgeskemaet på papir denne gang. Det er jo et omfattende arbejde. Kan vi evt. genbruge det spørgeskema, som vi før har brugt online?
Mvh. Jette
Svar
Kære Jette
Tak for dit spørgsmål til brevkassen.
Som du er inde på, er det ikke en copy-paste-løsning, når du vil lave dit spørgeskema om til en papirudgave.
Fordele ved papir
Når du laver et spørgeskema på papir, kan du typisk tillade dig at stille lidt flere spørgsmål end i et online spørgeskema. Hvis du har nogle spørgsmål, du længe har ønsket svar på, er chancen her.
Når folk svarer på spørgeskemaer online ved hjælp af deres pc, tablet eller mobiltelefon, er der stor risiko for, at en ny mail eller notifikation fra et socialt medie tager opmærksomheden fra spørgeskemaet.
Når folk sidder med et spørgeskema på papir, er deres opmærksomhed i højere grad på papiret. Derfor kan du gøre dit papirspørgeskema lidt længere end dit online spørgeskema.
Måske vil det samtidig føles mere trygt for din ældre målgruppe at svare på papir. Som afsender kan du forsikre dem om, at de er garanteret anonymitet med deres papirbesvarelse. Hvis de ikke afgiver personlige oplysninger, kan deres svar ikke spores tilbage til dem, hvilket ikke er tilfældet på alle online platforme.
Begrænsninger ved papir
Der er også er nogle begrænsninger på papir: Det er ikke muligt at bruge GIFs og video, som ellers kan skabe en mere levende oplevelse i et online spørgeskema. Du kan derfor blive nødt til at redesigne evt. levende billeder, så de egner sig til papir.
I øvrigt er det næppe ændringen fra online til papirformat, der vil være den mest tidskrævende del af processen. Du skal forvente at skulle bruge en del mere tid på at udsende spørgeskemaerne med posten og behandle svarene, når du får dem tilbage.
Alle svar skal indtastes i et statistikprogram, før du kan lave din analyse. Den del slipper du for med online spørgeskemaer, hvor du typisk kan importere dine svar fra din surveyplatform og ind i et analyseprogram.
Desuden skal du påregne omkostninger til forsendelse. For at sikre en høj svarprocent, bør du også betale porto for dine respondenter.
Læs også, hvad SnapSurveys skriver om The great debat: Paper surveys vs. online surveys.
Med venlig hilsen
Ida og Charlotte
Du kan også skrive til brevkassen, hvis du har et spørgsmål om spørgeskemadesign, du gerne vil have svar på.
Pingback:Pc, tablet eller mobil – hvilket device giver de bedste besvarelser af mit spørgeskema? - Spørgeskemaer der virker